Invata Prim Ajutor - BLOG

Imaginea de sine – Stima de sine

20th august 2018 / SPARD Team / Un psiholog raspunde

Pe măsura ce ne dezvoltăm și exista conștiința unui suport permanent în persoanele de îngrijire, își face loc și nevoia de autonomie care-i dictează Eului explorarea propriului potențial. Remarcați cum copiii încep să spună de la vârste fragede “eu pot”, ”lasă-mă pe mine”, ”pot și singur” ca semn de afirmare a Eului. Pentru ca dezvoltarea și actualizarea să fie continue pe parcursul vieții, este necesar să menținem acest demers activ, viu.

Imaginea de sine

Autocunoașterea antrenează forța vie a Eului și modelează imaginea de sine, o construcție dinamică ce însumează tot ce credem că știm despre noi, propria percepție asupra sinelui. Însă imaginea de sine nu este numai rodul autocunoașterii, ea cuprinde și informații extrase, în mod conștient sau nu, din mediu, din evenimente importante noua, de la oameni pe care noi i-am investit special. Practic, imaginea de sine este un cumul de informații despre sine ce sunt extrase în cursul experienței.

Exercitiu

  • Haideți să facem un exercițiu, conștientizați și notați pe o foaie de hârtie 10 lucruri/caracteristici/calități care vă definesc, vă reprezintă. Puteți începe propozițiile cu “Sunt …”. Indiferent de sensul pozitiv sau negativ pe care i-l atribuiți, mai presus de CUM considerați voi că este, important este că există și dacă exista, cu siguranță a avut un rol deosebit la momentul ei.
  • Apoi notați în dreptul fiecăreia minim 3 surse care vă confirmă această caracteristică. Puteți relata evenimente, discuții cu oameni, experiențe personale din viață.
  • Acum că este conștientizată această caracteristică, încercați să estimați de cât timp este prezentă în voi.

Acum că vă aflați în fața unei hărți ale imaginii voastre de sine, observați câți factori externi au constribuit la ea. Toate aceste credințe pe care le avem despre sine, există în măsura în care le permitem să existe, nu au o valoare reală în absența sensului pe care îl dăm noi prin experiența personală. Însa această experiență conține și intercțiunile cu mediul extern, din care extragem informații conștiente sau nu. Tocmai de aceea un “ești un mincinos fără pereche” aruncat la nervi poate contribui semnificativ la imaginea de sine. Însa pentru ca acum suntem conștienți de natura fiecarei caracteristici, putem alege tot în mod conștient să ne identificăm conform valorilor noastre actuale, lăsând trecutul în trecut.

De asemenea, tot această hartă vă spune câteva lucruri despre o perioadă de cele mai multe ori bună pentru voi. Vă propun să evaluați toate caracteristicile mai vechi de aproximativ 3 ani, chestionându-le astfel: În prezent mă mai regăsesc în caracteristica aceasta? Ce sens are ea pentru mine acum? Chiar dacă îmi place și încă mai vreau să fie parte din mine, cum m-aș simți să nu o mai am? Distrus, incomplet, gol?

Reprezentarile de sine

Reprezentările despre sine sunt parte a unui întreg, o reprezentare a ta nu este tot întregul. La ceea ce ești în momentul acesta au contribuit și faptul ca “ești fricos si nu prea-ți asumi riscuri” dar și faptul că “esti persuasiv”. Între toate aceste părți e necesar un echilibru, pe toate trebuie să le hrănești și să le oferi libertatea de a te “părăsi” atunci când nu-și gasesc scopul în existența ta. A le menține artificial este un efort inutil deoarece viața este dinamică, totul este în miscare, oamenii, relațiile, valorile personale, obiectivele, reperele de viață și cursul natural al dezvoltării este să se adapteze la noile schimbări.

Stima de sine

Stima de sine conține componenta evaluativă a propriului eu, este atitudinea față de propria persoană și de modul în care ne simțim capabili de a îndeplinii anumite sarcini. Tot în cadrul ei este definită si valoarea personala pe care ne-o atribuim noi înșine.

Acest concept este influențat de diverse aspecte:

  • Măsura succeselor personale în raport cu aspirațiile. Dacă realizările personale egalează sau depășesc aspirațiile, stima de sine crește; daca aspirațiile sunt superioare succeselor personale, stima de sine scade. Tocmai de aceea este importantă planificarea obiectivelor, măsurarea lor, segmentarea lor în succese mai mici. Stima de sine are o componentă afectivă, pe care dacă o folosim în avantajul nostru menține organismul activ în direcția realizării obiectivelor
  • Mediul social și persoanele pe care le investim cu o importanță deosebită în dezvoltarea noastră. Aici se pot menționa familia, grupul de prieteni, mediul virtual care în ultimul timp a căpătat o importanță deosebită evoluției personale.
  • Nomele și cadrul societății în care ne dezvoltăm, deoarece societatea impune standarde, clarifică “ce se face și ce nu se face”, creează tendințe și avansează modele.
  • Educația, pentru că de câte ori nu am auzit “Este foarte bună nota 8, a luat cineva mai mult?”. O educație care încurajază doar evaluarea și nu procesul de dezvoltare al omului, care te împinge să fii dezamagit că nu ai putut mai mult și să uiți să fii mândru că astazi știi mai multe decât ieri, formează oameni care apreciază doar evaluarea, nu si investiția.

Stima de sine este un factor securizant în situații dificile și tendința eului este de a o conserva, însă ea trebuie cultivată și în mod conștient de noi oamenii care mai uităm că uneori doar “pe afara-i vopsit gardul”.

 

Exercițiu

Vă invit să alcătuiți o listă cu 10 lucruri pe care vi le atribuiți și de care sunteți MÂNDRI.

Astep intrebarile voastre si va invit sa vedeti si articolul aterior  in care vorbim despre MOTIVATIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *