Invata Prim Ajutor - BLOG

Motivatia

28th iulie 2018 / SPARD Team / Un psiholog raspunde

Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese! Însă ce ne determină să ne realizăm sarcinile cotidiene, să ieșim la alergat chiar și în diminețile ploioase sau să renunțăm la o felie deocheată de tort în favoarea sperietorului de doctori – mărul? Motivația este forța care ne păstrează în joc sau dimpotrivă, aliatul lipsă în cucerirea obiectivelor. Tot ea reprezintă un domeniu amplu studiat în psihologie, din care se vor expune câteva concepte de bază.

Ce este și ce face?

Motivația reprezintă generic tot ceea ce determină și susține omul în actiunile sale. Ea mediază relația dintre cerințele interne/externe – organism. Aceasta se reactualizează permanent pentru a menține organismul stare de bine, de satisfacție.

Ea îndeplinește 4 roluri esențiale:

 • Manageriază echilibrul intern al organismului – fiziologic și psihologic – și alertează posibilele dezechilibre ce trebuie remediate prin senzații difuze de agitație, creând o tensiune interioară în vederea satisfacerii nevoilor.
 • Inițiază acțiunea corespunzatoare nevoilor și diponibilizează resursele necesare satisfacerii acestora.
 • Orientează atenția si eforturile asupra obiectivului.
 • Susține procesul pâna la realizarea obiectivului

Motivația include mai multe elemente precum: trebuințe (nevoi), impulsuri, dorințe, convingeri, idealuri intenții, aspirații, interese.

Piramida lui Maslow

In ceea ce privește nevoile, cea mai celebră teorie este piramida lui Maslow, ce vine cu o serie de explicații:

Nivelul 1 descrie nevoile de baza, fiziologice legate de echilibrul organismului, homeostazie, foame, sete, somn, sex, temperatura, aer respirabil etc.

Nivelul 2 descrie nevoia de stabilitate, securitate, integritate fizica,  siguranță (loc de muncă, locuință)

Nivelul 3 descrie nevoile de afiliere, iubire, apartenență la grup, nevoia de a fi în relații intime, non-sexuale cu alte persoane

Nivelul 4 implica nevoia de stima, de recunoaștere a valorii personale, a competenței personale, de a prezenta încredere, de admirație.

Nivelul 5 vizeaza nevoia de autoactualizare, de autorealizare, de atingere a potențialului maxim, de transcendență, de a avea o legatură cu o entitate superioară înțelegerii umane

Urmatoarele 2 nivele au fost publicate ulterior unei revizii asupra teoriei, fiind plasa te înainte de trebuința de autorealizare

Nivelul 6 descrie nevoia de a sti, a cunoaște, a descoperi, a explora, a experimenta

Nivelul 7 descrie nevoia de frumusețe, structură, ordine, simetrie

Reguli:

 • Cele mai puternice/impetuoase nevoi se află spre baza piramidei și pe măsură de urcăm acestea devin mai slabe și mai dispensabile. De asemenea satisfacerea celor de la baza nu implică reacții pozitive însa nesatisfacerea lor implică disconfort maxim.
 • Ele se manifestă în ordine crescatoare, pornind de la baza piramidei. Conditiția manifestării este ca nivelul anterior să fie satisfacut. Prin urmare nu ne putem gândi la statut și respect în societatea în care trăim, daca în secunda asta simțim o senzatie specifică foamei „acute”.
 • Spre vârful piramidei se afla trebuințele specific umane, care nu sunt vitale, dar care produc fericire si bunăstare, cresc calitatea vieții.

 Motivația intrinsecă și extrinsecă

Dacă motivația pentru o acțiune se află în interiorul subiectului, dacă este în concordanță cu realitatea sa interioară, în echilibru cu convingerile sale, dacă reprezintă o trebuință conștientă și asumată a acestuia, motivația este intrinsecă sau directă.

Dacă sursa motivației vine de la o altă persoană, este percepută ca fiind impusă de un regim politic, de societate, de familie, de prieteni sau de apropiați, sau chiar dacă este sugerată și nu vine din natura activității, se poate numi o motivație extrinsecă sau indirectă.

Optimul motivațional

Supramotivarea coincide cu supraprecierea dificultății sarcinii, astfel resursele se mobilizează la maxim, fapt ce crează stres si tensiune psihică si emoțională. Efectul final este de dezorganizare, dezorientare, și situații de blocaj.

Submotivarea se experiemntează cînd dificultatea unei sarcini este subapreciată, și resursele mobilizate sunt insuficiente realizării sarcinii.

Cheia este în evaluarea cât mai corectă a realității fapt ce se naște dintr-o relație sănătoasă cu aceasta.

 Nivelul de aspirații

Reprezintă factorul care dictează evoluția personală. El trebuie sa fie în relație cu resursele personale actuale ale individului, însă pentru autodepășire și creștere personală este ideal ca nivelul de aspirații să fie puțin peste aceste resurse.

Deci fă degrabă o listă și experimenteaza ce strategii de motivare functioneaz pentru tine:

 • Realizează-ți obiectivul pe criteriile SMART:
 • Specific – obiectivul = ce dorești să obții (vreau să slăbesc 20kg)
 • Măsurabil – obiectivul poate fi cuantificat, fie cantitativ, fie calitativ (pot măsura cu un cântar)
 • Abordabil – obiectivul este realizabil
 • Relevant – realizarea obiectivului se înscrie într-un efort mai larg de realizare a unui proiect sau a unei viziuni (obiectivul larg este de a-mi îmbunătății starea de sănătate)
 • Delimitat în timp – obiectivul prevede data până la care se va realiza (10 luni)
 • Segmentează obiectivul final și fă-ți un plan de recompense. Este indicat ca acestea sa fie în spiritul scopului final. Daca ne dorim să slăbim și stabilim să ne recompensăm la fiecare 500 gr slăbite, ideal este să nu ne recompensăm cu un platou de prăjituri ci cu un articol vestimentar, o coafură nouă, o sedință de masaj etc.
 • Fă un contract social, împărtășește-ți planurile în grupul tau de apropiați (pentru mine asta functionează fix pe invers)
 • Dă-ți feedback constant, păstreaza-te actualizat la proces – evalueaza-ți stările emoționale, cât ai realizat din obiectiv, sărbătorește-ți constant pașii care te duc mai aproape de scop

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *