Invata Prim Ajutor - BLOG
Cum sa deveniti salvator

Cum sa deveniti salvator

22nd noiembrie 2015 / SPARD Team / Cum sa deveniti salvator, Principii de prim ajutor

Cum sa deveniti salvator

Niciodată nu se poate ști când dintr-un cetățean obișnuit trebuie să deveniți un salvator.

Dacă v-ați întâlnit cu o situație de urgență legată de dumneavoastră, sau de un membru al familiei, ați fost pregătit să-i faceți față? Dacă un străin s-ar prăbuși în față dumneavoastră, i-ați putea acorda asistența necesară la momentul potrivit? În numai câteva secunde, adesea fără a fi avertizat, s-ar putea să fiți nevoiți să folosiți cunoștințele și îndemânarea în materie de prim ajutor pentru a salva pe cineva aflat în pericol.

Ce este un salvator?

Capture (2)

Primul ajutor vizează acțiunile desfășurate când cineva este rănit sau se simte rău subit.

Un salvator este o persoană care acționează într-o asemenea situație, asigurându-se că toți cei implicați sunt în siguranță și că nu agravează situația prin acțiunea sa.

O regulă de bază în primul ajutor este să vă asigurați că zona este sigură înainte de a vă apropia de victimă. Nu încercați salvări eroice în circumstanțe riscante-puteți deveni victimă. Dacă zona nu este sigură, nu vă apropiați, ci sunați la serviciile de urgență (112). Evaluați situația rapid și calm.

Indiferent că este vorba de o echipă pregătită special pentru astfel de misiuni, fie că este vorba de un om care este în fața unei situații în care poate salva viața cuiva, trebuie avut în vedere acest aspect. De exemplu, dacă un om (salvator de profesie sau cetățean obișnuit) vede un om căzut în stradă, iar mașinile trec pe lângă el, va face tot posibilul să oprească circulația și nu va trece printre mașini, lângă victimă, oricât de grav rănit ar fi acesta.

În accidentele casnice de electrocutare, s-a observat că în 3 din 5 cazuri sunt cel puțin 2 victime. De ce? Pentru că atunci când un copil, de exemplu, este curentat, mama va pune automat mâna pe el, încercând să îl tragă, în loc să oprească curentul. Rezultatul? Mama va deveni din salvator, o victimă. n accidentele casnice de electrocutare, s-a observat că în 3 din 5 cazuri sunt cel puțin 2 victime. De ce? Pentru că atunci când un copil, de exemplu, este curentat, mama va pune automat mâna pe el, încercând să îl tragă, în loc să oprească curentul. Rezultatul? Mama va deveni din salvator, o victimă.

Prioritati în primul ajutor

  • Evaluați situația rapid și calm;
  • Protejați-vă în caz de risc – NU VĂ PUNEȚI NICIODATĂ ÎN PERICOL;
  • Preveniți, pe cât posibil, infecția încrucișată între dumneavoastră și victimă;
  • Calmați și încurajați continuu victimele;
  • Evaluați victima: identificați, în măsura posibilului, rana sau natura afecțiunii;
  • Acordați primele îngrijiri și ocupați-vă mai întâi de victimele cele mai grave (a căror viață este în pericol);
  • Apelați la ajutorul corespunzător:sunați la 112 pentru ajutor de urgență dacă sespectati o rană sau o afecțiune gravă; duceți sau trimiteți victima la spital sau la un profesionist în demeniul îngrijirii medicale. Stați cu victima până sosesc îngrijirile necesare.

 

Man dizziness or heart attack

Pentru obținerea rezultatelor dorite în acordarea primului ajutor, salvatorul trebuie:

  • să cunoască toate regulile de acordare a primului ajutor;
  • să-şi păstreze calmul, să fie eficace şi rapid în luarea deciziilor şi măsurilor de acordare a primului ajutor.

Toate aceste competențe se pot dezvolta prin exerciții practice, până dobândiți incerderea și experiența necesară. Va invităm să urmați cursurile de prim ajutor oferite de către noi pentru a învăța cum să deveniți salvator. 

Între timp, așteptăm să ne povestiți în comentariile de mai jos o situație în care v-ați fi dorit să știți cum să o gestionați și cum să acționați. Sau dacă ați știut, povestiți-ne cum ați acționat și ce ați simțit când v-ați implicat în salvarea vieții cuiva.

Bibliografie

Manual de prim ajutor, ediția a 2-a revizuită , Litera, 2014
Primul ajutor pana la sosirea medicului, ediția a 2-a, Orizonturi, 2012

Invata prim ajutor!

Adresa

Strada Cutitul de Argint, nr 26
Sector 4
Bucuresti, Romania

Etichete: ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *