Invata Prim Ajutor - BLOG
SPARD Team Cursuri

De ce sa fac un curs de prim ajutor? Altii sunt platiti sa ma salveze?

27th mai 2017 / SPARD Team / Principii de prim ajutor

La unul dintre cursurile pe care le-am sustinut de curand, am primit o intrebare care m-a lasat”cu gura cascata”- si acest lucru nu se intampla foarte des; asa ca m-am hotarat sa scriu un articol pe tema asta.
Am fost intrebat :„De ce sa fac eu un curs de prim ajutor, atat timp cat altii sunt platiti sa ma salveze?”
Pentru mine, ca si pentru alte persoane din domeniul primului ajutor, raspunsurile sunt multiple si sunt mai mult decat evidente. Insa se pare ca nu pentru toata lumea, asa ca as vrea sa le detaliem mai jos:
In primul rand consider ca primul ajutor trebuie invatat de toata lumea. Inca de la clasele mici(clasa I,II) si continuand cu adultii in diverse situatii(la serviciu, la scoala de soferi, etc).
De ce ? Primul raspuns care imi vine in cap este pentru ca accidente se pot intampla oricui in orice moment. Un copil de clasele primare poate fi prezent atunci cand unui coleg ii curge sange din nas sau cand lesina si trebuie in primul rand sa nu se sperie. Trebuie sa stie sa nu puna mana in sangele colegului sa ii DEA CAPUL PE FATA SI NU PE SPATE (va urma un articol pe aceasta tema) , trebuie sa stie sa sune la 112. Ulterior va putea invata manevre mai complexe (sa ateleze, sa faca un bandaj compresiv, etc). La fel si o mama poate fi pusa in situatia in care copilul ei a inghiti ceva si nu poate sa respire.
Exista persoane platite pentru asta. De ce sa invat eu (sau copilul meu)?
Pentru ca atat timp cat inca nu s-a inventat teleportarea, profesionistilor le va lua timp sa ajunga la accident. Sa luam un exemplu relativ cunoscut: persoana care a murit pe strada, in fata trecatorilor , in plina zi, dupa ce a fost muscata de caine si acesta i-a sectionat un vas de sange(cred ca va mai amintiti cazul).
In aceasta situatie o multime de oameni au sunat la 112 , au anuntat incidentul si ….au asteptat. Sunt convins ca ar fi vrut sa ajute , dar nu au stiut cum. Nu au stiut ca un simplu bandaj compresiv ii putea salva viata.
Profesionistii au ajuns relativ repede , dar a fost nevoie de doar cateva minute pentru ca victima sa piarda mult sange si sa moara.
Un apel la 112 dureaza. Sa ne gandim asa: pana ne lamurim ca este nevoie de sunat la 112, pana discutam cu persoana de la capatul celalalt al firului, pana salvatorii ajung la caz (tot pe aceleasi drumuri trebuie sa mearga si ei), pana gasesc adresa (numar, bloc sau cand o persoana este pe strada detaliile sunt mult mai ambigue)- toate astea cer timp. Si atunci eu spun ca daca fiecare am sti o serie de masuri si de manevre simple am castiga timp pentru victima si chiar am salva o viata-si nu stim niciodata a cui poate fi acea viata….
Alt argument ar fi pretul pe care oricine si-l poate permite(aprox 150 ron).O data pe an ne improspatam cunostintele si suntem pregatiti.
Am intalnit persoane care spun ”eu invat de pe net; invat singur”. Primul ajutor nu inseamna doar niste cunostinte teoretice; inseamna ceva practic si de multe ori este nevoie de dotare speciala (de exemplu manechinul de resuscitare – reuscitarea nu se poate invata pe un om viu); in plus sunt persoane care stiu atat de multe lucruri gresite…..de exemplu foarte multi dintre cursantii mei , atunci cand ii intreb ”care este primul lucru pe care ii faceti la o arsura” imi spun ca se freaca cu sare sau ca dau cu ulei……
SE POATE! Avem exemple.
Sunt tari(de exemplu Anglia) in care aceste masuri de prim ajutor sunt incluse in sistemul de invatamant. Ei sunt invatati cum sa apeleze autoritatile, ce sa faca in caz de accident-practic cum sa reactioneze intr-o situatie de urgenta.
Si in Romania, am inceput sa fim solicitati pentru a preda astfel de cursuri in cadrul programului ”Scoala Altfel”.
Asta inseamna ca se poate! Putem sa rupem putin din timpul si din resursele noastre pentru a invata cateva manevre care salveaza vieti.

Etichete: ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *