Invata Prim Ajutor - BLOG

Imi curge sange din nas- Ce fac?

4th iunie 2018 / SPARD Team / Principii de prim ajutor

Imi curge sange din nas – Dau capul pe spate! SAU  mai bine NU!

Epistaxisul este o curgere a sangelui din nas. Asa cum apare in literatura de specialitate, acesta apare cu precadere la copiii intre 2 si 10 ani sau adultilor intre 50 si 80 ani.

Totusi, de ce apare?

In nas exista o serie de vase de sange, aflate la suprafata musoasei. Aceste vase de sange se gasesc la suprafata, deoarece sangele care circula pe acolo are rolul de a incalzi aerul care intra in nas (exact cum un radiator de la masina raceste/incalzeste aerul care trece pe langa el, cu ajutorul apei). Fiind la suprafata mucoasei din nas, sunt si foarte expuse . Ele se rup la cel mai mic traumatism (o lovitura, un obiect introdus in nas, cand suflam nasul mai puternic, etc), sau cand afara este foarte cald ( ele se dilata si se rup).

Sunt si alte cauze, mai grave, dar MUUULT  mai rare pentru care se intampla asta: o tensine crescuta, o tumora, o interventie chirurgicala, etc.

Acum ca stim de ce ne curge sange din nas, ce este de facut?

In primul rand, ar trebui sa ne asezam pe un scaun, cu capul aplecat usor in fata, si cu un deget, sa apasam puternic nara din care curge sange. In acest timp, vom respira pe gura.

Mituri periculoase.

Desi marea majoritate cred ca ar trebui sa dam capul pe spate si – eventual sa ridicam o mana- acesta manevra, nu numai ca este gresita , dar este si periculoasa.

Asa cum vedeti si in imagine  atunci cand dam capul pe spate, se deschide calea  r

Cand dam capul pe spate, ne putem ineca cu propiul sange

espiratorie si riscam ca, sangele care curge din nas , sa ajunga in plamani si sa ne inecam cu propriul sange.

Acum stii, ca datul capului pe spate este unul dintre miturile din primul ajutor- si ca este si periculos.

Daca tie sau cuiva din jurul tau ii curge sange din nas, tot ce trebuie sa faci este sa ii aplaci capul in fata si sa apesi pe nari. NU este nevoie sa bagi nimic in nas.

Apropo, daca se intampla sa iti curga sange din nas des, fara vreun motiv intemeiat , este momentul sa mergi la medicul de familie. El/ea va sti ce trebuie sa faca.

Acum „Ai invatat sa stii”! Te poti inscrie la un curs de prim ajutor organizat de InvataPrimAjutor.ro, in care invatam sa acordam primul ajutor!

Pozitia corecta si pozitia gresita in epistaxis

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *