Invata Prim Ajutor - BLOG

M-a muscat o capusa! Adevaruri si mituri

7th mai 2017 / SPARD Team / Principii de prim ajutor

De cateva zile,datorita caldurii , auzim tot mai des de riscul de a fi muscati de o capusa. Capusele sunt organisme parazite (ele trebuie sa stea pe o ”gazda” pentru a se putea hrani). Odata cu inceperea caldurii, capusele se gasesc in iarba si se pot, foarte usor, prinde de pielea umana sau de blana animalelor.
Sunt multe mituri si multe modalitati de inteventie gresite cand vine vorba de capusa, mituri pe care o sa incerc sa le desfiintez astazi.
Primul si cel mai cunoscut este ca daca intri in contact cu o capusa , dezvolti Boala Lyme – o boala grava- de aici si teama pentru aceasta.
Acest aspect nu este intru totul adevarat. Doar capusele infectate cu Borrelia transmit boala Lyme si doar daca aceasta a apucat sa te intepe. Simplul contact cu ea nu prezinta niciun pericol.
Alt mit ar fi referitor la modul in care se extrage o capusa.
Am auzit de-a lungul timpului, de persoane care au ars cu batul de chibrit, au zdrobit corpul capusei, au pus alcool, motorina, accetona, in incercarea de a scoate capusa din pielea umana sau de pe cea a animalelor.
Toate aceste metode sunt gresite . Nu numai ca nu vom scapa de capuse, dar putem face si mai mult rau. Atunci cand traumatizam o capusa prin diverse metode (zdrobire, ardere, stropire cu diverse substante), aceasta va elibera agentii patogeni direct in corpul nostru, iar acest lucru nu va face decat sa inrautateasca situatia.
Cum se procedeaza corect?
In primul rand atunci cand vedem o capusa (poza atasata) pe corpul nostru sau a animalului nostru, verificam , daca aceasta a intepat sau nu pielea, miscand-o usor. Daca nu se desprinde, atunci inseamna ca aceasta a intepat pielea.
Cu o pensa cu varf lat (nu cele cu varf subtire, ca sa nu zdrobim capusa), prindem imediat langa piele si incercam usor sa o scoatem. Daca vedem ca aceasta nu iese si se intinde, ne oprim (se poate rupe).
Prindem capusa inca odata cu penseta si printr-o miscare de rotatie , in sensul invers acelor de ceasornic, scoatem capusa.
Dupa asta, spalam bine locul cu alcool si ne spalam si noi pe maini.
Apoi cu un pix , incercuim locul in care a fost capusa si urmarim pe parcursul a 2-3 zile. O usoara inrosire a zonei este normala, insa daca aceasta se mareste sau isi modifica pigmentarea (culoarea) mergem la spital (apropo, nu este nevoie sa duceti capusa la camera de garda- nu are ce sa faca cu ea)
Daca s-a rupt capul capusei in pielea voastra, nu va panicati (nu o sa creasca alta de acolo – un alt mit cu care m-am intalnit frecvent), ci mergeti la camera de garda, unde o vor scoate chirurgical.
Mai multe detalii despre modul in care puteti interveni in diverse situatii de criza , puteti afla in cadrul unui curs de prim ajutor pentru persoane fizice.
-in curand-

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *